Ögonhälsa allmänt

Bra syn och friska ögon är väsentligt för din allmänna hälsa. Det sägs att 80% av allt vi gör baserar sig på synintryck vilket gör det extra viktigt att ta hand om ögonen och synen. Det finns saker man själv kan göra för att bibehålla en bra syn långt upp i åren. Här är följer några goda råd.


Undersök syn och ögon regelbundet.

Även om du tycker dig se bra och att dina ögon är friska så är det bara genom en undersökning som du verkligen får veta hur det faktiskt är.
Finns det ögonsjukdomar i släkten som tex gröns starr, problem med gula fläcken eller andra ögonsjukdomar är det ännu viktigare att undersöka ögonen regelbundet.
Tidig upptäckt på förändringar i ögonen kan vara avgörande för att kunna bromsa sådana förlopp.

Livsstilsfaktorer

Även ögonen och synen påverkas av hur vi lever och tar hand om vår hälsa.
Rökning ökar risken för att drabbas av förändringar på näthinnan. Likaså är det viktigt att äta en varierad kost med frukt och grönt.

Solskydd / UV-filter

Mängden UV-ljus som man utsätter ögonen för har också betydelse för din ögonhälsa. Det är därför viktigt att begränsa exponeringen av UV-ljus genom att använda solglasögon.
UV-ljus kan över tid påverka ögat på olika sätt som kan leda till synförsämring och utveckling av ögonproblem.

Skyddsglasögon

Använd skyddsglasögon om det är risk för slag, damm eller splitter, strålning och värme. Använd glasögon som skyddar när du idrottar eller arbetar där risk för skador föreligger. Det kan betyda skyddsglasögon, skärmar eller ögonskydd. De flesta skyddsglas är gjorda av polykarbonat vilket är tio gånger starkare än traditionella glasögonglas. Det finns olika skyddsglasögon beroende på vilka krav som ställs.

Digital ögonstress

Någon gång under dagen använder nästan alla någon form av display: en läsplatta, laptop, mobiltelefon eller dator. Elektroniska skärmar kan orsaka stress och ögonproblem som suddig syn och ont i ögonen, torra ögon, huvudvärk eller koncentrationssvårigheter. Om du har något av dessa symptom kan vi hjälpa dig.