Synfel

Närsynthet:

Vid närsynthet eller myopi som det kallas på fackspråk, ser man bra på nära håll men sämre på avstånd. Det beror på att ljuset bryts framför näthinnan då ögat kan antingen vara för långt eller att brytkraften i ögat är för stark. Det korrigeras med minuslinser i glasögon eller kontaktlinser.

Översynthet:

Vid översynthet eller hyperopi ser man skapligt på avstånd men betydligt sämre på nära håll beroende på att ljuset bryter bakom näthinnan då ögat kan vara kortare än normalt eller att brytkraften är för svag. Det korrigeras med pluslinser i glasögon eller kontaktlinser.

Ålderssynthet:

Vid ålders-synthet eller presbyopi får man gradvis svårare att ställa om fokus från lång till nära håll vilket beror på att den naturliga linsen i ögat blir stelare och trögare med ökad ålder. Detta inträffar oftast redan kring 40-års åldern. Presbyopi kan korrigeras med både glasögon och kontaktlinser. Det finns olika lösningar för olika synsituationer och behov. Vanligt progressiva glas eller multifokala kontaktlinser. Ibland kan det behövas olika glasögon för speciella situationer som vid exempelvis datorarbete.